Fenntartható Baranya

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap

A Transdanube.Pearls felfedezi a dunai régiót Felső-Ausztriában

9 európai, dunamenti ország 15 szervezete támogatja a desztinációs hálózat („Pearls”) kialakítását és fejlesztését, melynek a célja, hogy lehetőséget teremtsen az ott lakóknak és az oda látogatóknak, hogy fenntartható közlekedési eszközökkel látogathassák meg és fedezhessék fel a dunai régiókat.
A Transdanube.Pearls felfedezi a dunai régiót Felső-Ausztriában

Linz, 2017. július 07. – Közel 40 résztvevő látogatta meg a felső-ausztriai dunai régiót és az Alpine Pearls egyik jógyakorlalát, Werfenwenget a „Transdanube.Pearls projekt részeként szervezett tanulmányút alkalmával. A tanulmányutat partneri megbeszélés követte, ahol a partnerek további lépéseket tettek az ott lakókat és a turistákat megcélzó új, továbbfejlesztett mobilitási szolgáltatások, regionális mobilitási központok és turisztikai csomagok bevezetésére a Duna melletti régiók területén. 

A Transdanube.Pearls Uniós támogatással megvalósuló projekt tanulmányútja és partneri megbeszélése alkalmával 40 résztvevő látogatta meg a felső-ausztriai dunai régiót  2017. július 3-i kezdettel. Az utazás egyik célállomása Werfenweng volt, mert a projekt feladata, hogy olyan utazási hálózatot alakítson ki, amely elkötelezett a fenntartható mobilitás iránt, és amelynek határozott célja a fenntartható mobilitás fejlesztése a célállomások között, és azok területén is. Werfenweng egy a 27 önkormányzat közül az alpesi régióban, amely az „Alpine Pearls” hálózathoz tartozik, és amelyik elkötelezett a környezetbarát közlekedés ügye mellett. A tanulmányút résztvevői csodálattal szemlélték werfenwengi lehetőségeket, és sok új ötletet gyűjtöttek össze.

A tanulmányút résztvevői végig kerekeztek a felső-ausztriai Dunamente kerékpárúton, kipróbálhatták mindazokat a szolgáltatásokat, amelyeket a kerékpárút mentén kínálnak, például a kompjáratot, utazást a fából készült uszályon, stb. Igazi osztrák finomságokat ehettek és ihattak; almabort és disznósültet (“Bratl in der Rein”). A program részeként meglátogatták a Donauschlinge Schlögent és az engelszelli apátságot is.

Az utat partneri megbeszélés követte, ahol a partnerek további lépéseket tettek az ott lakókat és a turistákat megcélzó új, továbbfejlesztett mobilitási szolgáltatások, regionális mobilitási központok és turisztikai csomagok bevezetésére a Duna melletti régiók területén. A résztvevő célállomások ezzel olyan egyedi kínálatot tudhatnak magukénak, amely növeli a dunai régió egészének vonzerejét, és mindeközben csökkenti a negatív környezeti hatásokat. Az Interreg Danube Transnational Program finanszírozásában megvalósuló projekt 2,9 millió eurós költségvetéssel 2019. júniusáig tart.

A projekt ideje alatt minden résztvevő célállomás a fenntartható mobilitást erősíti a turizmus területén olyan tevékenységekkel, mint például a mobilitási információs központok kialakítása, és mobilitási menedzserek alkalmazása, az elkötelezett helyi vállalkozások támogatása, a helyi lakosok és a turisták tájékoztatása a mobilitási és turisztikai programokról és lehetőségekről. Ezeken felül a Duna mentén kialakításra kerülnek kerékpár kölcsönző, szállító és tároló rendszerek, új kerékpárutak, buszjáratok, amelyek mind a környezetbarát közlekedést segítik. 2017 nyarán a közlekedési és turisztikai szektor szakértői 21 napig utaznak majd a régióban úgy, hogy kizárólag környezetbarát közlekedési eszközöket használnak. A szakértői út eredményeként értékes adatokhoz juthatunk a fenntartható mobilitási szolgáltatásokkal, azok elérhetőségével, és a „Duna menti gyöngyszemek” területére tartó, illetve az ezek közötti fenntartható közlekedési szolgáltatásokra vonatkozó információkkal kapcsolatban.

 

Kapcsolattartó

Weboldal

Baranya Megyei Önkormányzat

7621 Pécs, Széchenyi tér 9.

Domján Zsuzsanna, projektmenedzser

http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/transdanube-pearls

Tel.: +36 72 500 419

 

E-Mail: domjan.zsuzsanna@baranya.hu

 

 

 




További hírek